Medewerker bezwaar en beroep

32-36 uur, maximaal € 5.247,00 bij 36 uur (schaal 10)

Ben jij een ervaren jurist met passie voor het sociaal domein en wil jij je vastbijten in inhoudelijke dossiers en de gemeente Leiden vertegenwoordigen bij de rechtbank? Lees snel verder en hopelijk zet jij binnenkort jouw kennis van de Participatiewet, Wet maatschappelijke ondersteuning, Schuldhulpverlening en Jeugdwet voor ons in!  

WAT GA JE DOEN ALS MEDEWERKER BEZWAAR EN BEROEP? 
Samen met je collega’s richt jij je op de afhandeling van bezwaren, (hoger) beroepen en voorlopige voorzieningen in het sociaal domein. Het betreft met name het werkterrein van de Participatiewet (PW), de Wet Maatschappelijke ondersteuning (WMO), Wet gemeentelijke schuldhulpverlening (WGS) en de Jeugdwet (JW) Je analyseert de bezwaren en besluiten, toetst deze aan wet- en regelgeving, stelt verweerschriften op en neemt als vertegenwoordiger van de gemeente deel aan hoorzittingen en zittingen van de regionale bezwarencommissie en tijdens ambtelijke hoorzittingen. Indien nodig ga je naar zittingen van de rechtbank en de Centrale Raad van Beroep.  

Naast de nodige juridische kennis en ervaring zijn goede mediation vaardigheden van belang. Leiden hanteert de werkwijze Prettig Contact met de Overheid (PCMO) en probeert zaken in de informele fase op te lossen. Je houdt daarnaast goed contact met de collega’s van de vak afdelingen die verantwoordelijk zijn voor de primaire besluiten  

Het team van medewerkers beroep en bezwaar waarin je werkt is ondergebracht in de afdeling Ondersteuning PMO. Met je directe collega’s verdeel je zelfstandig onderling de zaken en ben je elkaars sparringpartner bij complexere dossiers. Je vervangt elkaar bij afwezigheid. Waar nodig informeer je proactief het management over gesignaleerde trends en afwijkingen. Je denkt mee over (juridische) verbeteringen en praktische oplossingen voor juridische vraagstukken. 

DIT KRIJG JIJ 

 • Een salaris van maximaal € 5.247,00 bruto bij een 36-urige werkweek (schaal 10). 
 • Een contract van 32-36 uur per week aan voor de periode van één jaar. Bevalt het van beide kanten? Dan treed je vast in dienst.   
 • Een fijne werksfeer waarin we met inzet, plezier en betrokkenheid werken aan het beste resultaat voor onze burgers en de stad, waar resultaten samen bereikt en gevierd worden. 
 • Om collega’s te ontmoeten verwachten wij een aanwezigheid van 50% van je werkuren op ons kantoor in Leiden (naast het CS Leiden). 
 • Een tegemoetkoming in je reiskosten of je kan gebruik maken van een NS-Business Card.  
 • Professionele werkomgeving waar we aandacht hebben voor jouw persoonlijke ontwikkeling. We hebben een uitgebreide keuze aan trainingen en opleidingen, zodat jij je verder kunt ontwikkelen.  
 • Een Individueel Keuzebudget van 17,05% boven op je salaris (opgebouwd uit o.a. vakantiegeld en eindejaarsuitkering) wat je naar eigen inzicht inzet. Bijvoorbeeld voor extra salaris, vakantiedagen of opleidingen.  
 • Gedeeltelijk betaald ouderschapsverlof, bovenop de wettelijke 70%-regeling.  
 • Opname in het ABP-pensioenfonds en een jaarlijkse tegemoetkoming ziektekostenverzekering.  
 • De ruimte om jouw optimale werk-privé balans te vinden; je ontvangt diverse voorzieningen (o.a. laptop en telefoon) en faciliteiten inclusief een thuiswerkvergoeding van € 3,- netto per dag om verantwoord thuis te werken.  

DIT BEN JIJ  
Je bent een teamspeler die gewend is om zelfstandig en planmatig te werken en deadlines zorgvuldig te bewaken. Je staat ervoor open om nieuwe dingen op te pakken. Je kent de werkwijze PCMO en bent in staat om oplossingsgericht te werken door actief te luisteren, samen te vatten en door te vragen. Je durft zowel intern als extern stelling te nemen. Je bent in staat om de gemeente extern te vertegenwoordigen. Jouw mondelinge en schriftelijke uitdrukkingsvaardigheid is uitstekend en je bent accuraat, betrouwbaar en integer. Verder vragen wij van jou:

 • Minimaal een afgeronde juridische hbo-opleiding en tenminste 2-3 jaar relevante werkervaring, onder meer als verweerder bij zittingen van de rechtbank en/of Centrale Raad van Beroep. 
 • Up-to-date kennis van de Awb, Participatiewet, Wmo, Bbz, Jeugdwet, schuldhulpverlening en andere regelingen in het sociaal domein. 
 • Kennis van en ervaring met JOIN, Civision Samenleving is een pré. 

ONS TEAM  
Het cluster Participatie en Maatschappelijke Ontwikkeling (PMO) houdt zich bezig met de volgende terreinen: jeugd en onderwijs, gezondheid en sportstimulering, maatschappelijke ondersteuning en werk en inkomen (incl. schuldhulpverlening). PMO maakt het beleid, voert dit voor een groot deel zelf uit en besteedt daarnaast een deel van de uitvoering uit naar DZB / Re-integratie Leiden en (gesubsidieerde) partners in de stad.  

Jij komt terecht in de afdeling Ondersteuning PMO. In dit team van ongeveer 40 medewerkers zijn verschillende disciplines ondergebracht die ondersteunende werkzaamheden verrichten voor de andere teams in de organisatie. Het betreft onder meer staf en secretariaat, in- en uitgaande subsidies, kwaliteitscontrole, financiële administratie, ondersteuning beleidsuitvoering, klacht- en bezwaarafhandeling.  

ENTHOUSIAST GEWORDEN? 
We zien je sollicitatie graag uiterlijk 25 augustus tegemoet. Deze vacature staat in verband met de zomervakantie wat langer uit, maar wij checken regelmatig de reacties. Zien wij een match, dan word je uitgenodigd voor een gesprek. Deze gesprekken kunnen al plaatsvinden vanaf 1 augustus. Het kan dus zijn dat de vacature eerder wordt gesloten wanneer wij de ideale kandidaat hebben gevonden. Wacht dus niet te lang met solliciteren!  

Meer inhoudelijke informatie? Neem dan contact op met Nienke Fels, Kwartiermaker team JZ, via 06 5023 6962. Heb je vragen over het sollicitatieproces, bel of app dan met onze recruiter Marjolein van der Meij, via 06 5275 7940. Houd er rekening mee dat de vacaturetekst na de sluitingsdatum van deze site verdwijnt.  

TYPISCH LEIDEN   
Gemeente Leiden is levendig, sociaal en ondernemend. Het is dé stad van kennis en cultuur, met een rijke historie. Daar zijn we trots op. Onze gemeentelijke organisatie kenmerkt zich door een collegiale en open werksfeer, met veel ruimte voor vernieuwende ideeën en een verfrissende blik. Onze medewerkers voelen zich verantwoordelijk en pakken hun werkzaamheden zelfstandig en professioneel op. 
Onze ambitie is om een wendbare organisatie te zijn die ook een goede afspiegeling is van de diverse inwoners van onze stad. Het maakt niet uit wat je afkomst is, wat je gelooft of van wie je houdt; we willen een organisatie zijn waar iedereen zich thuis voelt!  

WE ZOEKEN COLLEGA’S DIE ONS HELPEN BOUWEN AAN EEN DUURZAME, SOCIALE EN TOEKOMSTBESTENDIGE STAD EN GEMEENTE.   

WIJ ZIJN GEMEENTE LEIDEN.  
WIE BEN JIJ?   

Vacaturetype / functietype
Contract
Werkuren
Fulltime
Parttime
Sluitingsdatum
25-08-2024
Type
vacature
Locatie
Gemeente Leiden
Contactpersoon
Nienke Fels
mobiel 06 5023 6962