Erfgoed Leiden en Omstreken

Erfgoed Leiden en Omstreken

Wij zijn op zoek naar een

Adviseur Monumenten

30 uur (32 uur is bespreekbaar), max. €4.494,- (schaal 10)

WIJ bieden iemand met een hart voor gebouwd erfgoed, een prachtige plek bij een vooruitstrevende organisatie. Leiden is met bijna 3.000 monumenten de vierde monumentengemeente van Nederland. Veel van onze inwoners hebben plannen voor verbouwingen. Onze monumentenadviseurs leveren hieraan een bijdrage via het vergunningenproces. Door de pensionering van een van onze collega’s zijn we op zoek naar jou. Je wordt verantwoordelijk voor de activiteit Monument binnen de Omgevingsvergunning en adviseert hierover het College van B&W. Je begeleidt de plannen de Welstands- en Monumentencommissie Leiden (WML) en bespreekt ze met de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE). Dat betekent onder meer een onderzoek en advisering op bouwkundige aspecten ten aanzien van monumentale waarden en verbouwingsmogelijkheden. Daarvoor overleg je met en geef je voorlichting aan eigenaren, aannemers en architecten. Onderwerpen van deze gesprekken zijn, naast de monumentale waarden, het vergunningenproces, verbouwingsmogelijkheden en verduurzaming, ook restauratietechnieken en financieringsmogelijkheden. Daarnaast ondersteun je de toezichthoudende collega’s bij restauraties  van monumentale objecten.

Deze vacature is een mooie kans voor iemand met een bouwkundige achtergrond die nieuwsgierig is naar Erfgoed Leiden en Omstreken in het algemeen en onze taak bij monumentaal erfgoed in het bijzonder. Voor ons is het een mooie kans om eens met jou kennis te maken!

JIJ bent een creatieve aanpakker, nieuwsgierig en klantgericht. Je houdt van het veelzijdige vakgebied waar jouw passie voor de stad en bouwkunde samenkomen. Daarnaast vragen wij van jou:

 • Opleidingsniveau HBO/ WO;
 • Opleiding Bouwkunde, liefst aangevuld met specialisatie in restauratie, monumentenzorg, architectuurgeschiedenis en/of bouwhistorie of een gelijkwaardige combinatie van opleiding en ervaring;
 • Ervaring op het gebied van restauratie en monumentenzorg;
 • Kennis van architectuurgeschiedenis, restauratietechniek en/of bouwhistorie;
 • Actuele kennis van relevante wet- en regelgeving, zoals de Erfgoedwet en bouwregelgeving;
 • Basiskennis van het Bouwbesluit is een pre;
 • Kennis van actuele ontwikkelingen en inzichten binnen de sector;
 • Goede communicatieve vaardigheden;
 • Oplossingsgerichtheid met oog voor de wensen van de aanvragen en voor de historische waarden;
 • Resultaatgerichte basishouding waarbij overtuigingskracht en goede onderhandelingsvaardigheden noodzakelijk zijn;
 • Politiek bestuurlijke en organisatorische sensitiviteit.

ONS TEAM Erfgoed Leiden en omstreken is een zelfstandige afdeling van de gemeente Leiden. Er werken bijna 60 professionals in uiteenlopende disciplines. Allemaal dragen we ons steentje bij aan het behouden en beschikbaar stellen van de historie van Leiden en Omstreken.

Aanbod voor jou is een werkweek van 30 tot 32 uur met een salaris van maximaal € 4.494,- bruto bij een 36-urige werkweek (schaal 10). Verder bieden wij jou:

 • Een jaarcontract met de intentie tot een vast dienstverband.
 • Sfeer waarin we met professionele inzet en plezier werken aan het beste resultaat voor onze burgers.
 • Professionele werkomgeving waar we aandacht hebben voor jouw persoonlijke ontwikkeling, bijvoorbeeld met het brede aanbod aan workshops en cursussen van onze 'Academie71'.
 • Prima secundaire arbeidsvoorwaarden, die je via een Individueel Keuzebudget zelf kunt kiezen. Dit IKB krijg je bovenop je salaris.
 • Invloed op je werktijden: gedeeltelijk thuiswerken is de norm.
 • Een mobiele telefoon en laptop (surface) krijg je ter beschikking.

ENTHOUSIAST geworden van deze vacature? Laat het ons zsm weten!
We zien je reactie graag uiterlijk 8 december tegemoet. De sollicitatiegesprekken zijn op maandag 10 januari 2022. Heb je inhoudelijke vragen? Neem dan contact op met Rients Anne Slotema, sr. Adviseur Monumenten (06-4042 9167, ma t/m do) of Ariela Netiv, directeur Erfgoed Leiden en Omstreken (06-2093 3115).
Heb je vragen over het sollicitatieproces? Neem dan contact op met Patricia de Beer via telefoonnummer 06-5275 7940. Wij hanteren de volgende sollicitatiecode. Houd er rekening mee dat de vacaturetekst na de sluitingsdatum van deze site verdwijnt. Voor deze vacature werven wij in- en extern tegelijk. Bij gelijke geschiktheid hebben interne kandidaten voorrang. Onder interne kandidaten vallen ook uitzendkrachten die werken voor onze organisaties.

ERFGOED LEIDEN EN OMSTREKEN is het regionaal kennis- en adviescentrum van de regio Holland Rijnland. Bij ons werken archivisten, bouw- en architectuurhistorici, archeologen, monumentenadviseurs en de molenaars van molenmuseum De Valk samen aan en voor het erfgoed van de stad en de Leidse regio. Erfgoed Leiden is uniek omdat we onomwonden kiezen voor een integrale benadering van de geschiedenis vanuit de overtuiging dat de maatschappelijke belangstelling zich niets aantrekt van de vaak kunstmatige grenzen tussen historische specialismen. Door onze samenwerking wordt het beeld van het verleden completer, historisch onderzoek effectiever en het delen van kennis gemakkelijker. We ontdekken zo veel meer in ons verleden!

WIJ ZIJN ERFGOED LEIDEN EN OMSTREKEN.
WIE BEN JIJ?

Werkuren
Parttime
Sluitingsdatum
8-12-2021
Type
Vacature
Locatie
Erfgoed Leiden
Contactpersoon
Rients Anne Slotema
mobiel 06-4042 9167