gemeente Leiden

gemeente Leiden

De gemeente Leiden is opzoek naar een enthousiaste en leergierige stagiair

Stagiair Marketingplan voor de Leidse circulaire economie

HBO, max 36 uur per week, 5 maanden, per half september.

Leiden wil, conform het Nederlandse beleid, een circulaire economie hebben in 2050. Dat betekent dat vanaf dan afval niet meer bestaat. De economie is er dan op gericht om materialen na gebruik weer maximaal en zo hoogwaardig mogelijk te kunnen hergebruiken. Dat vraagt om veranderingen in de hele keten, en dus ook voor bedrijven en maatschappelijke instellingen.

Gemeente Leiden wil de totstandkoming van een circulaire economie stimuleren, in samenwerking met haar stadspartners. Om deze verandering te bewerkstelligen, moeten we samenwerkingen creëren en kennisdeling ondersteunen met en tussen bedrijven en instellingen. En daarvoor is weer nodig dat er kanalen zijn om dit te faciliteren, dat we elkaar bereiken. En dat Leiden en Leidse circulaire initiatieven vindbaar zijn voor anderen. Kortom: we hebben behoefte aan een marketingplan gericht op de Leidse circulaire economie.

Er loopt al veel. Hogeschool Leiden is in de eindfase van een onderzoek naar hoe we zouden kunnen samenwerken met bedrijven en instellingen; jij kan beginnen bij de co-creatiesessie die hierover georganiseerd wordt. We gaan aan de slag met een herijking van onze website gagoed.nl. We gebruiken al kanalen op social media en print. Er zijn verschillende netwerken in de stad en regio. Er is een subsidieregeling waar bedrijven en instellingen gebruik van kunnen maken om hun circulaire initiatieven verder te brengen. De gemeente was genomineerd voor de nationale Koopwijsprijs, en Leidse initiatieven Biopartner 5 en Circulair Warenhuis zijn genomineerd voor de Dutch Design Awards 2021. Aan jou om dit samen te brengen tot één plan: hoe kunnen we bekendheid en betrokkenheid van bedrijven en organisaties met de Leidse circulaire economie organiseren versterken?

Het resultaat van je onderzoek is een concrete agenda van wat we zouden moeten ontwikkelen: welke doelgroep, met welke tone of voice en/of beeldmerk, met welke kanalen en frequentie en door wie beheerd. Dat laatste is extra relevant omdat de transitie naar een circulaire economie niet ‘van de gemeente is’, maar een verandering die de maatschappij samen zal gaan volbrengen. De rol van de gemeente hierin is nog niet helder, maar we waken ervoor om teveel naar ons toe te trekken. We willen faciliteren wat de samenleving nodig heeft; eigenlijk is je opdracht dus om uit te zoeken wát die samenleving nodig heeft, en hoe het kan gaan werken! Oftewel een marketingstrategie waarmee de doelgroep verleid wordt om om te schakelen naar circulaire bedrijfsprocessen.

Dat doe je door heel veel gesprekken te voeren. Vanuit de co-creatiesessie met bedrijven, met ondernemersplatforms, met kennisinstellingen, met initiatiefnemers in de stad. We betrekken je bij de gesprekken over de herijking van onze website gagoed.nl en bij kennisdeel-sessies die we gaan organiseren. Ook laten we ons graag inspireren door hoe andere gemeenten het (willen gaan) doen, dus je legt met hen contact en gaat met ze in gesprek.
Zodra je plan vorm begint te krijgen, ga je toetsen hoe de uitvoering vorm kan krijgen zodat het past binnen de mogelijkheden die er zijn. Zo zorg je ervoor dat het uiteindelijke plan daadwerkelijk uitgevoerd kan worden en leg jij de basis voor veel meer bekendheid van én in Leiden m.b.t. de circulaire economie!

Wat heb je nodig om deze stage tot een succes te maken?

Samenwerken vind jij belangrijk en sparren met collega’s doe je graag voor een frisse blik en om kennis te delen en een goede samenwerking tot stand te brengen. Je bent een netwerker. Daarnaast ben je goed in staat om je werk zelfstandig op te pakken. Je bent daarin ook resultaatgericht. Naast je inzet op de inhoud, draag je bij aan een leuke en informele sfeer in het team waar ruimte is voor humor en ontspanning. Daarnaast vragen wij van jou dat je:

 • Minimaal derdejaars bent op het hbo of wo en je staat nog ingeschreven bij een onderwijsinstelling op het moment van je stage.
 • Zelfstandig taken kan oppakken, maar ook in teamverband kan werken.
 • Pro actief bent om hulp te vragen en een ander te helpen.
 • Gemotiveerd bent om een bijdrage te leveren aan Leiden en omstreken in brede zin.
 • Deze stage opdracht is perfect om in te zetten  als je  afstudeeropdracht .

 

Meer over de afdeling:

Je komt te werken bij het onderdeel Circulaire Economie van de afdeling Duurzame Leefomgeving van gemeente Leiden. Duurzame Leefomgeving bestaat uit opgavemanagers, beleidsmedewerkers en ontwerpers (+/- 50 personen in totaal) en maakt onderdeel uit van Cluster Stedelijke Ontwikkeling. Duurzame Leefomgeving staat voor het ontwikkelen en bewaken van de kwaliteit van (de inrichting en het functioneren van) de duurzame leefomgeving in nauwe samenwerking met zowel interne als externe partijen. Deze afdeling speelt een belangrijke rol rondom duurzaamheid (energietransitie, circulaire economie, klimaatadaptatie en biodivers vergroenen) en openbare ruimte (boven- en ondergrondse (verkeers-) infrastructuur, groen, water, bodem). 

Wat bieden wij?

 • Een stagevergoeding van maximaal €400,- bruto per maand (naar rato).
 • Een uitdagende en afwisselende stage in een team van enthousiaste en slagvaardige collega’s.
 • Een professionele werk/leeromgeving waarin ruimte is voor persoonlijke ontwikkeling.

Enthousiast geworden over deze stage?

 • We zien je sollicitatie graag uiterlijk 1 september tegemoet.
 • Neem voor meer informatie over de werkzaamheden contact op met Corina de Jong, via telefoonnummer 06- 1889 0048 (tot 24 augustus ) of Frouke Pieters, Opgavemanager circulaire economie, via telefoonnummer 06-1559 6499 (vanaf 24 augustus).
 • Heb je vragen over het sollicitatieproces? Neem dan contact op met de Servicedesk HRM, via telefoonnummer 071 - 516 7400 .

Extra informatie 

 • Houd er rekening mee dat de vacaturetekst na de      sluitingsdatum van deze site verdwijnt.     
Sluitingsdatum
1-9-2021
Type
Stage
Locatie
Gemeente Leiden
Contactpersoon
Corina de Jong
mobiel 06-1889 0048